Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT » Pescuit la match. Tehnica de pescuit la match. Articole despre pescuitul la match
Viewing all 16 articles
Browse latest View live

Pescuit stationar la Match cu Benzar Mix.

$
0
0

Pescuit la stationar cu Benzar Zsolt care s-a hotarat
sa dezvaluie o parte din secretele sale in pescuitul la match cu ajutorul nadei Benzar Mix.


benzar_zsolt__multiplul_campion_na__ional_de_pescuit_sta__ionar_0e699ee.jpg

Benzar Zsolt, multiplul campion national de pescuit stationar, a lansat pe piata  noile produse din gama nadelor de pescuit Benzar Mix. Mai exact, o noua gama de dip-uri speciale pentru pescuitul la crap, aditivi concentrati si aditivi lichizi sub forma de sprayuri, care acopera toate necesitatile pescarului de stationar, inclusiv a pescarilor specializati in pescuitul la match. Tot acum se pregateste sa vada lumina rafturilor magazinelor de profil din tara o varianta imbunatatita a binecunoscutelor nade de pescuit la crap create de Benzar Zsolt, si anume gama de nade de pescuit Turbo Mix Crap.

Ma numesc Adrian Mihut si sunt unul dintre norocosii care am reusit sa-l vad pe Benzar Zsolt, in actiune pescuind la match Pentru cine nu stie, Benzar, este multiplul campion national de pescuit stationar. Incepand cu 2007, Benzar Zsolt s-a hotarat sa dezvaluie o parte din secretele sale, lansand o serie completa de nade de pescuit, serie care acopera toate speciile de pesti pasnici care se pot prinde in Romania la pescuitul stationar. Nada de pescuit la stationar este produsa dupa retetele si sub stricta supraveghere a multiplului campion national la pescuit stationar. Acum, in 2010, era timpul pentru o nada de pescuit special elaborata pentru competitiile de pescuit la crap sau de competitii de pescuit stationar la crap. Cel mai important aspect este faptul ca intreaga gama de nade de pescuit este conceputa special pentru apele (si pestii, bineinteles) din Romania.

Pescuit la Match
Inainte de lansarea pe piata, Zsolt testeaza fiecare produs. O face pentru el si o face pentru pescarii care cred in nadele lui. La o astfel de testare l-am suprins si eu, pe o balta de pescuit din apropierea Targu-muresului, in preajma sarbatorilor de Paste. Scopul? Noua gama de nade Turbo mix si a aditivilor concentrati din noua serie de nade Benzar. Si cu toate ca vremea a fost destul de capricioasa, cu ploaie marunta jumatate din zi, rezultatele nu au intarziat sa apara. In aceasta partida de pescuit, Zsolt a ales sa testeze aditivul cu aroma de miere, la care a mai adaugat aditiv lichid Capsuni Forte. Momeala de pescui folosita a fost porumbul dulce „imbunatatit” cu aditiv lichid capsuni forte si miere. Cat de forte a fost raspunsul crapilor? Vedeti in  cele ce urmeaza…

Benzar exemplifica pozitia corecta de intepare a crapilor
Benzar exemplifica pozitia corecta de intepare a crapilor

Cum, unde si cu ce pescuim la match?
Fara indoiala, pescuitul la match (sau Sheffield) este unul dintre cele mai productive stiluri de pescuit la stationar pentru inceputul sezonului si, totodata, unul dintre tehnicile de pescuit preferate ale lui Benzar Zsolt. Zona de pescuit are o adancime de aproximativ un metru si jumtatate, ideala pentru pescuitul stationar cu pluta englezeasca (waggler) fixat pe fir. Distanta de pescuit a fost de 18–20 m. Tinand cont de distanta de pescuit, deci de lungimea liniei, este evident ca inteparea crapilor  si ciortanilor este mult mai dificila decat atunci cand pescuim cu un bat fix, de aceea am ales sa insist putin asupra realizarii inteparii in mod corect.

Pentru a citi recomandarile lui  Benzar cu privire la  modul de intepare corect atunci cand pescuim la Match va rugam sa vizitati zilnic site-ul www.aventurilapescuit.ro la rubrica Pescuitul stationar


Pescuitul stationar la Sheffield

$
0
0

Pescuitul stationar la Sheffield. Echipamentul necesar pentru practicarea pescuitului la Sheffield.

nutu_sabau_02684e5.jpg

Pescuitul stationar la sheffield este unu din stilurile de pescuit la stationar care atrage din ce in ce mai multi pescari. Matei Alexandru este unu dintre pescarii interesati de pescuitul la sheffield.

"Buna ziua! Doresc sa ma apuc de pescuit la sheffield pe ape statatoare si as vrea mai multe detalii despre echipament, cum se face o linie, cum se echilibreaza etc. Am inteles ca se folosesc si niste opritoare pe fir, dar nu stiu nici cum arata si nici la ce folosesc. Multumesc!" Matei AlexAndru, Bucuresti

Opritor pe fir
Aplicarea opritorului siliconic pe fir

Salut, Matei! Pescuitul la sheffield, sau match, cum mai este cunoscut, nu e un stil de pescuit foarte pretentios si nici foarte scump din punct de vedere al investitiei. Iata o lista cu strictul necesar pentru pescuitul la sheffield:

- o lanseta telescopica sau din bucati, neaparat dedicata pescuitului la sheffield, cu lungime intre 3,6 m si 4,5 m. Exista lansete si mai lungi, dar nu cred ca este cazul. Puterea de aruncare a acestor lansete poate varia de la 1 la 30 de grame, uneori chiar si mai mult. Cele mai uzuale lansete de pescuit la sheffield sunt cele cu puterea de lansare de pana in 25 – 30 g.
- o mulineta de sheffield, marimea 3000 sau 4000, cu tambur inalt si neaparat cu rulment la galet, pentru a preveni rasucirea firului.


Mulineta de match, marimea 4000

- fir scufundator de 0,14 mm – 0,16 mm pentru pesti mici/medii, 0,18 mm sau chiar 0,20 mm pentru pescuit de crapi mai rasariti
- plute lestate (waggler), cu greutati in functie de distanta la care pescuiti. Acestea incep in jurul a 5 g si pot urca pana la 30 g. Foarte important in pescuitul la sheffield: greutatea plutei de sheffield ofera distanta de pescuit si stabilitatea in apa pe vant. O pluta grea nu este neaparat pentru peste mare, iar una cu lestaj mic nu este neaparat pentru peste mic. Pescuind la o distanta de 40 m de mal, cu o pluta de 16 grame se pot vedea la fel de bine si trasatura unui oblete si cea a unui crap. La o echilibrare corecta a plutei de sheffield, vom avea afara din apa doar antena acesteia.

- sistemele de prindere si blocaj ale plutei pe fir sunt foarte importante. In cazul pescuitului cu pluta culisanta, vom avea nevoie de agrafa culisanta, care face legatura dintre firul de pescuit si pluta, si care va culisa intre opritoarele de pe fir. Aceste opritoare pot fi siliconice sau din ata. Recomand folosirea celor din ata, se fixeaza mai bine pe fir, fara a se deplasa la presiuni mari.

In cazul monturii culisante, pluta nu are voie sa ajunga in apropierea plumbajului principal, deoarece riscam ca pluta de sheffield sa se rasuceasca dupa acesta. Aici intervine nodul opritor din partea de jos a monturii de pescuit, aflat la minim 50 cm de plumbajul principal. In cazul plutelor grele, recomand folosirea a doua noduri alaturate. Folositi montura culisanta atunci cand adancimea apei este mai mare de 2 m. Daca apa e mai mica, recomand folosirea dispozitivului care fixeaza pluta pe fir.


Ordinea opritoarelor in cazul monturii culisante, la dimensiuni reduse

- plumbii necesari pentru pescuitul la sheffield. Veti folosi, in functie de preferinte, olivete culisante sau fixe si un set de alice despicate, care va permit o echilibrare fina.

- vartejele mici, numarul 22-24, sunt indispensabile. In pescuitul la sheffield acestea fac legatura dintre firul principal si struna, pentru a impiedica rasucirea firului principal.

- fire de struna si carlige, in functie de talia pestilor.

- accesoriile indispensabile, prastia de nadit si markerul de fir. La sheffield  prastia de pescuit este folosita la nadire, iar marker-ul de fir este o carioca solida, cu ajutorul careia vom marca firul in momentul stabilirii distantei de pescuit, pentru a sti de fiecare data unde sa plasam pluta. Astfel, vom lansa mai puternic decat vadul de pescuit si vom recupera pana ce firul marcat ajunge pe primele spire de la tamburul mulinetei.

Alicele de contact in pescuitul stationar

$
0
0

Pescuitul stationar este un pescuit de finete in care detaliile sunt foarte importante. Alica de contact este un detaliu foarte important in pescuitul stationar.

nutu_sabau_cu_un_crap_prins_la_match_9a3bc02.jpg

Alica de contact este un element foarte important al monturii in pescuitul stationar. Una din intrebarile care au ajuns pe adresa redactiei Aventuri la Pescuit referitoare la tehnica de aplicare a alicei de contact a venit din partea lui Andrei Mircea Liviu.

"Buna ziua! As dori sa stiu in ce conditii se foloseste alica de contact si care este rolul acesteia.- Andrei Mircea Liviu, Toplet"

Nutu Sabau, specialist in pescuitul stationar si colaborator al revistei Aventuri la Pescuit respunde intrebarilor voastre.

Salut, Andrei! In pescuitul de finete, alica de contact este, probabil, unul dintre detaliile cele mai importante. Sunt diferite modalitati pentru aplicarea alicei de contact sau, mai bine spus, sunt locuri diferite unde se poate aplica.

Montura corect lestata 
Montura lestata corect cu alica de contact

Montura lestata fara alica de contact
Montura corect lestata fara alica de contact

De la pescarii mai titrati ca mine, eu aleg sa o prind la jumatatea strunei, exact la mijlocul distantei dintre carlig si bucla de conectare cu firul principal. Cateodata e nevoie sa fie mai sus sau mai jos, in functie de situatie.

alica de contact
Alica de contact montata la jumatatea forfacului

 Utilitatea alicei de contact este evidenta in urmatoarele situatii:
 
- la pescuitul platicii, atunci cand se recomanda a se pescui cu o pluta cu antena cat mai lunga. Rolul alicei este de a scufunda pluta, incepand de la baza antenei pana la nivelul dorit. Pana la baza antenei, pluta va fi scufundata cu plumbajul principal, care va fi aplicat dedeasupra forfacului. Plutele folosite in pescuitul stationar pot fi atat wagglere, cat si plute fixe. Sondarea se va face foarte precis, iar alica de contact se va aseza pe substrat dar, totodata, va scufunda si portiunea dorita din antena plutei. Cunoscut fiind faptul ca platica „ridica” pluta, atunci cand va lua carligul va ridica alica de contact, antena ridicandu-se foarte vizibil pentru pescar. Alicele folosite in astfel de cazuri sunt foarte mici, cu greutate pana la 0.1 grame.

PLuta waggler
Pluta waggler cu autoreglare si antena lunga, folosita la pescuitul de finete

- la pescuitul celorlalte specii, atunci cand carligul trebuie sa stea pe substrat, rolul alicei este de a stabiliza carligul in cazul valurilor si de a incetini deplasarea plutei din cauza curentilor. Aici, alicele de contact pot avea greutati de pana la 0,3 grame.

O montura care este pregatita cu alica de contact corect echilibrata va fi mult mai fina si va semnala mult mai corect trasatura pestelui. Pentru astfel de montaje eu am in dotare, special pentru alice de contact, o cutie de plumbi cu greutati incepand de la 0,015 grame si pana la 0,180 grame, dar si un aplicator de plumb de calitate. Este ceea ce recomand si celor care vor sa aplice ceea ce am descris mai sus.

Cutii de plumbi
Cutii de plumbi calitativi plus capsatorul de plumbi

Cunoscand si aplicand corect tehnica de sondare si de aplicare a alicei de contact, puteti avea mari satisfactii in partide de pescuit la platica, sau atunci cand pestii sunt mofturosi si mananca fin.

Fir intins!

Pescuitul la match/sheffield. Pescuit la pluta la distante mari

$
0
0

Pescuitul la match sau sheffield, stil de pescuit care permite pescuitul la distanta cind pescuim la pluta. Pescuitul la match, ramura a pescuitului stationar

dril_cu_lanseta_de_match_00789eb.jpg

Caracteristicile pescuitului la match

- Pescuitul la match sau sheffield, depinde cum vreti sa il numiti, se incadreaza in categoria pescuitului stationar.
- Pescuitul la match poate fi practicat de orice pescar care iubeste pescuitul la pluta.
- Avem posibilitatea de a folosi lansete de match, mulinete si accesorii dedicate pescuitului la match.

 Locuri bune de pescuit la match
- Pescuitul cu lanseta match poate fi practicat atat pe ape curgatoare, cat si pe cele statatoare.
- Accentul este pus pe acele partide de pescuit unde cautam pestii la distante mari, pe ape in care curentii sunt slabi sau nu sunt deloc.

Pesti vizati in pescuitul la match
- Nu exista o limita de greutate a pestilor cautati.
- Pe langa finetea cu care ne obisnuieste aceasta metoda de pescuit, lansetele de pescuit la match au si rezervele de putere necesare pentru pestii de talie mare.

- Indiferent ca vrem babusti cat degetul sau crapi cat mana, pescuitul la match aplicat corect face fata oricarei situatii.

 

 

Lanseta de match. Alegerea lansetei de pescuit la match

$
0
0

Lanseta de match, o lanseta usoara, conceputa pentru pescuitul la pluta la distanta. Tipurile lansetelor de match si alegerea lansetei de pescuit la match

lansete_de_pescuit_la_match_637b2ac.jpg

Lansetele de pescuit la match sunt lansete usoare, special concepute pentru pescuitul cu pluta la distanta.

Lungimea lanstelor de match varieaza intre 3.6m si 4.20m. Lansetele de Match sunt subtiri si echipate cu multe inele (11 – 16) pentru a distribui progresiv tensiunea creata in timpul luptei cu pestele. Pentru lansari la distante mari se recomanda lungimea de 4.20 m, iar pentru un pescuit la mica distanta (15 -20m) sunt recomandate lansetele de 3.6m.

Actiunea lansetelor de match se imparte in trei clase principale: rapida (lanseta lucreaza pe ultima treime), medie (lucreaza in partea din mijloc), lenta (lucreaza pe ultima treime).

Lansete de match cu actiune rapida:
-avantaje:  lanseta permite aruncari la mare distanta
-dezavantaje: neplacuta in lupta cu pesti mari datorita rigiditatii

Lansete de match cu actiune medie:
-avantaje: se pot obtine distante bune la aruncare si ofera un bun control in lupta cu pestele

Lansete de match cu actiune lenta:
-avantaje:  ideale in lupta cu pesti de talie mare lanseta amortizad foarte bine socurile
-dezavantaje:  lanseta de match cu actiune lenta nu permite pescuitul la distante mari

Puterea lansetelor de match se masoara in grame si varieaza de la 2 la 30gr. Aceasta indica greutatea optima recomandata de producator a monturilor ce pot fi lansate. Deasemenea este un indiciu important in alegerea lansetelor.

Lansetele de pescuit la match cu putere de 2-5gr sunt indicate pentru pescuitul pestelui mic, iar cele cu putere de 15-30gr sunt recomandate pentru pescuitul pestilor de talie mare.

Care este lanseta de match potrivita?
Pentru cei care doresc sa incerce pescuitul la match, recomandam o lanseta de actiune medie, lungime de 3.90m si putere de 5-20gr.

Care este pretul corect al lansetelor de pescuit la match?
Pretul unei lansete poate varia intre 30 de euro si 250 de euro. O lanseta de match buna se poate achizitiona incepand cu pretul de 50 euro.

 

 

Pluta waggler. Plute de pescuit la Sheffield

$
0
0

Waggler-ul, pluta de pescuit la Sheffield fixata doar la un capat. Plutele waggler sunt recomandate in pescuitul stationar la distanta. Tipuri de wagglere

jan_van_schendel_pescuieste_cu_un_waggler_lestat_cu_bumb_230846d.jpg

Atunci cand pescuim cu o lanseta match nu putem sa ii punem in evidenta calitatile daca nu folosim o pluta waggler.

Categorii
Wagglerele, datorita formei si faptului ca sunt cu prindere intr-un singur punct, ne vor permite sa facem lansari mai lungi decat cu oricare alt tip de pluta.

Plutele waggler se impart in doua categorii: 
- plutele cu bulb (sau corp), avand ca variante sliderele si wagglerele nelestate.
- plutele tip creion (sau, din engleza, plutele stick).

Wagglere cu bulb
Sunt dedicate pescuitului la sheffield pe lacuri, canale sau chiar rauri usor curgatoare.

Pluta waggler cu bulb
Constructie
Pluta prezinta in partea de jos o umflatura, numita bulb sau corpul plutei. Acesta, fiind construit in majoriatea cazurilor dintr-un material flotant, are portanta cea mai mare. La randul lui, bulbul are in partea inferioara lestul (talere din cupru, plumb sau tungsten, fixate cu un surub), iar de acest surub este atasat ochetul de prindere. Partea superioara a plutei este fabricata din pana de paun, lemn de balsa, plastic sau carbon, iar capatul acesteia este adaptat pentru a se adauga antenele de semnalizare de diferite forme si marimi.

Greutati
Waglerele au greutati cuprinse intre 6 si 35 g. Lestarea se face in functie de cat inlaturam sau adaugam din lestul reglabil incorporat in corpul plutei. Cantitatea de plumb folosita in constructia monturii este data strict de locul de pescuit si de puterea vantului.

Distanta
Cu cat mai mare este greutatea unui waggler, cu atat putem lansa montura la distanta mai mare.  Cu o pluta de 35 g si o lanseta de pescuit la Sheffield potrivita, putem face lansari chiar si de 60-70 m.

Avantaje
- Stabilitate maxima in conditii de vant, deoarece corpul plutei se afla sub linia valurilor. Cu cat sunt valurile mai mari, cu atat trebuie sa fie pluta mai lunga.
- Lansari la distanta datorita lestului prezent la capatul inferior al plutei.
- Sensibilitate mare in cazul lestarii corecte.
- Posibilitatea (la multe modele) de a schimba antenele in timpul partidei de pescuit, pentru o cat mai buna vizibilitate.
- Ofera posibilitatea scufundarii rapide a firului datorita lestului si prinderii intr-un punct.

Dezavantaje
- Lipsa de sensibilitate la trasaturile extrem de fine, mai ales in cazul plutelor de calitate slaba.
- In cazul pescuitului de finete, impactul plutei cu apa va produce un zgomot mai mare, nedorit.
- Pretul destul de mare in cazul plutelor de calitate.

Sliderele
Au aceeasi forma ca plutele cu bulb. Particularitatea acestora este ca se poate folosi o cantitate mai mare de plumb la construirea monturii decat in cazul waglerelor normale.

Slider-ul, pluta de pescuit la Sheffeild la adincimi mari

Sliderele sunt folosite doar in cazul in care pescuim la Sheffield pe ape usor curgatoare sau la adancimi mari, de peste 5-6 m.

Waggerele nelestate
Au aceeasi forma ca wagglerele normale. Particularitatea lor este lipsa lestului ce este atasat corpului plutei.

Waggler nelestat

Acestea sunt des folosite de catre pescarii englezi si sunt fixate cu cateva (3-4) alice de plumb, alice care au rolul de a imobiliza pluta.

Wagglere stick

ConstructieWaggler stick
Plutele stick sunt drepte, construite din pene de paun, plastic sau lemn de balsa.

Greutati
Din cauza lipsei bulbului, aceste plute nu sunt grele, greutatile minime incepand chiar de la 0,5 g si urcand pana la 8-10 g.

Distanta
Plutele stick pot fi lansate la distante de maximum 25 m.

Waggler stick cu antena
Waggler stick cu antena
Modelele care au antena de semnalizare inserata in capatul plutei se numesc wagglere-stick cu antena inserata (insert waggler, eng). Sunt destinate pescuitului cu momeli fine, la pesti de talie mica-medie.

Waggler stick fara antena
Waggler stick fara antena
Se preteaza la pescuitul la Sheffield cu momeli – pelete sau boabe de porumb – deoarece partea superioara a plutei este colorata cu vopsea vizibila si are portanta sporita, ideala pentru pescuitul cu momeli grele. Modelele care sunt de diametru mai gros sunt special construite pentru a pescui cu pelete mari si se numesc wagglere pentru pelete.

Avantaje
- Maxim de finete in cazul plutelor cu antena inserata.
- Zgomot redus la impactul cu apa.
- Pret redus, datorita procesului tehnologic de fabricatie, care este mult mai simplu si mai ieftin.

Dezavantaje
- Lipsa stabilitatii in cazul valurilor sau a curentilor.
- Distanta redusa de lansare.

 

 

Pluta fixa sau culisanta in pescuitul la match

$
0
0

Pluta fixa sau culisanta in pescuitul la match. Ce tip ce pluta sa folositi in pescuitul la match, culisanta sau fixa. Alegerea tipului de pluta la sheffield

waggler_pescuit_la_match_94c4ae4.jpg

Alegerea plutei fixe sau culisante pentru pescuitul la match se face in 99% din cazuri in functie de adancimea apei.

Daca adancimea apei este mai mare de 2 -3 m, atunci utilizarea unei plute culisante faciliteaza mult lansarea monturii, ca sa nu mai vorbim de imposibilitatea unei lansari corecte cu pluta fixa in cazul in care adancimea depaseste 5-6 metri.

Am spus 99% din cazuri si am lasat acel 1% deoarece mai exista inca o situatie cand se poate folosi pluta culisanta, iar adancimea sa nu depasesca 2-3 metri.

In situatia in care vadul pescuit se afla la distante mari (40-50 m), iar adancimea apei este de 2-3 m, se recomanda folosirea plutei culisante, deoarece riscul ca montura sa se incalceasca in lansare se reduce mult.

Pluta culisanta pentru pescuitul la match
Pluta culisanta pentru pescuitul la match

Daca adancimea este mai mica, se poate folosi prinderea fixa fara niciun fel de probleme. Pescarii experimentati reusesc fara probleme lansari cu wagglere fixe la 40-50 m, adancimea apei fiind setata la 2-3 m. Trebuie sa mentionam si faptul ca pluta cu prindere fixa are un grad de sensibilitate putin ridicat fata de pluta culisanta, indiferent de tipul de pluta folosit.

Pluta fixa pentru pescuitul la match
Pluta cu prindere fixa are un grad de sensibilitate mai ridicat

Bineinteles ca si lungimea lansetei joaca un rol destul de important. In cazul in care pescuiesti la match la adancimi si distante mari, se recomanda folosirea unor lansete de 4,20 sau 4,50 m.

 

Nadirea in pescuitul la match

$
0
0

În pescuitul la match avem două tipuri de nădire: nădirea grea și de întreținere.

Nădirea grea
- Are rolul de a forma patul de nadă și de a atrage peștii în vadul ales.

- În majoritatea cazurilor când pescuim la match, nădirea grea se face la fel ca și cea de întreținere, adică tot cu praștia, din cauza distanței de pescuit.

- Singura diferență este că vom trimite în vad un număr considerabil de bulgări de nadă într-un timp foarte scurt, pentru a face patul de nadă.

Nădire cu praştia în pescuitul la match

Nădire cu praştia în pescuitul la match

Nădirea de întreținere
- Se face pe tot parcursul partidei de pescuit, având rolul de a întreține peștii în vad.

- Ca mărime putem da exemplu competițiile de pescuit, unde bulgării trebuie făcuți cu o singură mână, cât încape în pumn, fără a te ajuta de cealaltă mână sau de pereții vasului în care se află nada.

Cu alte cuvinte, mărimea este aproximativ aceeași cu a unei mingi de ping-pong.

Intervale de nădire
- Nu există un standard în ceea ce privește cantitatea de nadă și intervalele de timp la care aceasta trebuie dată.

Contrar a ceea ce cred majoritatea pescarilor, atunci când peștele mănâncă mult și bine, exact atunci trebuie nădit mult și des. Dacă nu o vom face, bancul de pești va pleca din vadul nostru pentru a căuta hrana în altă parte.

Info extra
- Nada de întreținere va trebui dată la intervale regulate, care sunt stabilite de către pescar în funcție de talia peștilor și de pofta cu care aceștia se hrănesc.


Introducere in tehnica de pescuit la match

$
0
0

Tot mai mulți pescari, începători sau cu dorință de perfecționare, doresc să-și însușească pescuitul la match, atrași, fără îndoială, de eleganța și eficiența lui.

Dragos Popa, un om care a facut istorie in pescuitul romanesc

Dragos Popa, un om care a facut istorie in pescuitul romanesc

Da, eficiență sau, mai pe românește – pardon de expresie – se prinde pește mult, mai mult decât prin vechile metode, cu pumnul de mămăligă pe fundul apei.

Alături de pescuitul la feeder, match-ul câștigă tot mai mult teren și face parte din bagajul de tehnici care schimbă, treptat, pescuitul de azi.

Pescuitul la match, sau la sheffield, cum îi spunem noi, este una dintre cele mai dificile tehnici, cu reguli destul de precise. Asta nu trebuie să descurajeze pe nimeni, ci mai degrabă să îndemne la o învățare corectă.

De fapt, cel mai important lucru la această tehnică este tocmai însușirea corectă, într-un timp rezonabil de scurt, a principalelor reguli. Restul e deprindere, informare, rafinare, adică exact pescuit competitiv.

Situația cea mai simplă este pescuitul la crap, într-o apă de maxim trei metri, cu un wagler fix. Lucrurile se complică puțin atunci când vrem ca waglerul să culiseze, fie pentru că dorim să ajungem mai departe, fie că apa e mai adâncă decât lungimea lansetei, iar cu pluta fixă nu mai putem arunca.

Apar probleme de plumbaj, de echilibrare și lansare și iată că am ajuns la un subiect destul de dificil de aplicat și de explicat. Există trei situații și tot atâtea etape în evoluția pescarului de match: pescuitul cu wagler fix, cel cu wagler culisant și, ceva mai dificil, pescuitul cu slider.

Pescuitul cu wagler fix

Acest stil se pretează atunci când adâncimea apei nu depășește trei metri, la o lungime minimă standard a bățului de 3,90 m, sau atunci când dorim să pescuim între ape.

Multe bazine piscicole cunoscute, populate în general cu crap, sunt potrivite pescuitului cu wagler fix: Sărulești, Bolcaș, Tăuț (se pare că acest lac a devenit istorie, fiind secat în totalitate) și chiar pista de la Orșova, unde adâncimea apei nu depășește 3 m. Aici, cu un plimbaj simplu putem lansa și pescui fără probleme.

Ogiva si alica imediat sub pluta

Ogiva si alica imediat sub pluta

Problema plumbajului va reveni mereu și este cheia pescuitului la match. Dacă pescuim pe o baltă unde predomină crapul, avem de ales între două variante de plumbaj.

Prima este potrivită apelor fără curent, sau cu curent foarte slab, este cea mai simplă, iar eu o prefer de departe și o recomand tuturor: este vorba de o singură alică. Ideea mi-au confirmat-o, de două ori, doi dintre cei mai mari pescari de competiție din lume, Roberto Trabucco și Jean Desque.

Imi amintesc un concurs pe acumularea de la Doripesco, când Roberto Trabucco a venit cu plutele gata lestate de acasă în așa fel încât greutatea finală să mai ducă o singură alică de mărimea 8. Nimic nu mai conta ca echipament, nici bețele sau scaunul, nici nada, ci doar plutele deja pregătite pentru o singură alică.

Concursul s-a terminat, evident, pe podium. La nici un an depărtare mă aflam cu amicul Benzar Zsolt în Franța, la renumita fabrică Sensas, care are și câteva bălți pentru competiții, din care una cu crap intensiv și alta cu babușcă și plătică.

Am organizat un concurs, iar Jean Desque ne-a atras atenția că în balta cu crap peștele stă la 18-20 de metri, iar recomandarea lui este să folosim un wagler de 12 grame, cu o alică nr. 11, plus vârtejul.

Nu am respectat recomandarea, timp de o oră nu am prins nimic (la un wagler de 15 grame, cu două grame de plumb), după care am schimbat liniile, potrivit sfatului d-lui Desque. După nici cinci minute, Zsolt a și prins primul crap, iar partida de pescuit s-a schimbat semnificativ.

Concluzia: un detaliu aparent nesemnificativ, cum ar fi o singură alică pe fir, poate schimba total rezultatele unei partide de pescuit.

Așadar, pescuitul cu wagler fix nu pune probleme deosebite. Este important să cunoaștem bine specia vizată și comportamentul ei și să echilibrăm cât mai fin o linie, chiar dacă urmărim un pește mare.

Pescuitul cu wagler culisant

Este potrivit pe ape cu adâncimi mari, dar cu curenti slabi sau moderați. Se folosește un plumbaj cu olivetă de maxim 5-6 grame și plumbi bilă în completarea lestului.

Nadire exacta pentru un pescuit placut

Nadire exacta pentru un pescuit placut

Dacă vrem ca pluta să ducă mai mult plumb, scoatem din lest. Din totalul plumbajului, oliveta trebuie să fie cam 60%. Alicele din plumb se grupează la cca. 1 m de tusul principal.

Plumbii se pot dispune și etalat, dar pentru asta avem nevoie de o îndemânare extraordinară la lansare. E drept că acest plumbaj poate face minuni atunci când peștele manâncă prost, așa cum s-a întâmplat cu patru ani în urmă, când, pe canalul Midia-Năvodari, am câștigat campionatul național cu echipa Sensas, tocmai datorită plumbajului etalat, schimbat din când în când cu cel grupat.

De fapt, trebuie să știi cum manâncă peștele, să cunoști curenții și să ai ceva intuiție. În concursul menționat pescuiam pe un canal navigabil, iar după ce trecea câte o barjă curenții se schimbau total și trebuia schimbat plumbajul cu unul grupat.

Pescuitul la slider

Sliderul este o plută fără lest, care poate să ducă până la 30 de grame, în unele cazuri chiar mai mult. La fel, cel mai important element este plumbajul, dar la slider contează ceva mai mult decât la celelalte două tehnici bățul și stilul de lansare.

Pluta slider nu poate fi lansată prin smucitură, precum waglerul fix, ci mai curând împinsă. E o chestiune de simț și de practică, forțarea lansării ducând aproape sigur la încîlcirea monturii.

Să revenim însă la plumbaj, care este esențial. Sliderul se folosește în general acolo unde adâncimea apei este de 5 m și mai mult, în locurile cu curenți mari (în Ardeal, de exemplu, pe acumulările Ciușlea și Tilegd), în general pe luciurile de apă mari, cu curenți puternici și schimbători.

Plumbajul se realizează numai cu alice de plumb sau combinat, alice și olivetă. Acest aspect rămâne la latitudinea pescarului, câtă vreme se respectă regula că grupajul începe de la plută, care trebuie să se oprească în 2-3-4 sau chiar 5 alice de dimensiuni mari. De la plută spre cârlig se poate etala sau grupa plumbajul principal.

Eu folosesc, de regulă, următoarea schemă de plumbaj grupat: la 2 m de strună un grup de alice, pentru oprirea plutei, la 1,5 m spre cârlig pun plumbajul principal, iar la 25 de cm de plumbajul principal aplic tușul, adică acea alică de semnalizare și vârtejul, pe care îl prefer triplu, deoarece cu el firul nu se răsucește mai deloc.

Dacă folosesc plumbajul etalat, atunci pun un rând de alice de plumb la 50 de cm de plută (atenție ca greutatea totală a acestora să nu depășească greutatea alicelor de sub plută), apoi ordinea diferă în funcție de stilul de lansare și specificul partidei de pescuit.

Daca nadirea a fost corecta, rezultatele nu vor ezita sa apara

Daca nadirea a fost corecta, rezultatele nu vor ezita sa apara

Un lucru foarte important este alegerea plumbilor. Nu putem folosi plumbi moi sau medii, deoarece greutatea plutei și implicit forța de lansare poate modifica schema de plumbaj în timpul partidei.

Folosim alice tari, care odată prinse pe fir rămân acolo, chiar dacă simțim nevoia să modificăm ceva între timp. Pentru detașarea alicelor folosim un clește special pentru despicat plumbi, util ca să nu ciupim firul.

Echipamentul de match

Așa cum spuneam mai sus, acest stil de pescuit este ceva mai complex, aproape complet diferit de pescuitul la plută, cu vargă sau rubeziană.

Avem plute diferite, fire diferite, plumbaj diferit și chiar nadă diferită. În funcție de curenți și de adâncimea la care pescuim, nada poate fi foarte bine umectată, colantă, sau umectată doar atât cât este nevoie pentru ca bulgărele să se strângă și să rămână compact până la impactul cu apa.

Firele principale de match sunt rareori mai subțiri de 0,18, aceasta fiind, dealtfel, măsura ideală pentru acest stil de pescuit. Pentru o recuperare corectă și rapidă, având în vedere faptul că pescuim în general la distanțe mari, mulineta trebuie să aibă un raport de recuperare de 5,2-5,5 la 1, iar mărimea cea mai potrivită este de 3000.

Referitor la bețe, atunci când pescuim într-o apă ce nu depășește 3 metri un băț match de 3,90 m și acțiune de 3-18 gr este suficient. În cazul în care pescuim la slider avem nevoie de un băț mai lung, de 4,20 m sau chiar 4,50 m, cu acțiune identică sau mai mică: 4-18 sau 4-16 grame. Eu folosesc bețele puțin mai moi, deoarece mă ajută și la lansare și la obosirea peștelui, dacă e mai mare.

Acestea au fost, pe scurt, câteva recomandări de început pentru cei ce doresc să se inițieze în pescuitul la match. Ca în orice alt stil de pescuit, deprinderile bune se formează pornind de la informații corecte, dar până la urmă tot practica este cea care duce la rezultate.

Cu o remarcă: la match nu este suficient să pescuiești o dată pe săptămână sau mai rar, cum se poate la feeder, care, din acest punct de vedere, este cel mai ieftin și mai eficace stil. E nevoie de un volum mare de muncă pentru a ajunge la perfecțiune.

Dicționar de termeni:

Wagler – plută culisantă cu lesturi detașabile (talere)

Tuș – plumbul de semnalizare

Slider – plută culisantă fără lest

Match – băț special pentru pescuitul cu plută culisanta sau fixă, din trei segmente, cu lungime cuprinsă între 3,6 m si 4,5 m

Pescuit la Match cu Nutu Sabau

$
0
0

La prima vedere pare un stil simplu. Cine nu ştie să dea la plută? Ce e atât de greu să lansezi o plută cu prindere într-un singur punct, aceasta fiind şi lestată?

Tehnica corecta de scufundare a firului, faza 1

Tehnica corecta de scufundare a firului, faza 1

Primul răspuns logic ar fi unul răspicat: nu e greu! Într-adevăr, nu e greu, la fel cum nu e greu să învârţi de volanul maşinii crezând ca eşti şofer.

Pescuitul cu echipament lejer, fără prea mari complicaţii, este printre preferinţele fiecărui pescar căruia îi place pescuitul la plută.

Tehnica pescuitului cu lanseta match pare a fi din ce în ce mai atractivă, acest lucru observându‑l în multiplele mele ieşiri la pescuit, partide în care văd tot mai mulţi posesori de asemenea lansete. Şi totuşi, această tehnică este încă o necunoscută pentru mulţi dintre cei care au fost atraşi de frumuseţea ei. Nu putem spune că nu este mediatizată, dar putem spune că nu este atât de mediatizată precum ar merita.

Revenind la tehnica noastră, readucem în actualitate şi celelalte aspecte ale pescuitului cu plută culisantă, adică alcătuirea corectă a monturii, lestarea perfectă a plutei, sondarea vadului şi, bineînţeles, aplicarea unei tehnici de pescuit cât mai apropiată de perfecţiune.

În continuare, voi descrie toate etapele prin care trec eu atunci când mă pregătesc pentru o asemenea partidă de pescuit.

Pregătirea momelilor

Viermuşii, porumbul şi râmele sunt momelile care nu trebuie să lipsească din trusa mea, deoarece experienţa m‑a învăţat că peştele poate fi imprevizibil.

Am avut multe situaţii când am plecat la pescuit fără râme, această momeală fiind una care înainte nu era pe placul meu şi de cele mai multe ori mi s‑a întâmplat ca tocmai la râme să meargă cel mai bine. Între timp m‑am lecuit, în trusa mea făcându‑şi loc toate momelile pe care pot să le procur înaintea partidei.

Tehnica corecta de scufundare a firului, faza 2

Tehnica corecta de scufundare a firului, faza 2

Pe lângă momelile convenţionale, atunci când ştiu că din populaţia bălţii fac parte şi caraşii mari, nu ezit să pregătesc o porţie de paste Barilla 47, paste ce s‑au dovedit a fi o adevărată delicatesă pentru peştii de talie medie şi mare. Acest tip de paste este de câţiva ani o momeală excelentă în cazul peştilor sălbatici sau atunci când pescarul doreşte să facă o selecţie a exemplarelor mai mari. Se prepară uşor, se pot colora în diferite culori cu ajutorul colorantului alimentar sau a colorantului dedicat nadelor de pescuit şi se pot aditiva după preferinţe, cu orice fel de aditiv, atât lichid cât şi praf.

Pregătirea nadei

Pregătirea aceseia necesită oarecum o atenţie deosebită, deoarece pescuitul la distanţă implică multe variabile precum adâncimea, curenţii puternici şi, bineînţeles, impactul dintre bulgărele de nadă şi suprafaţa apei.

În cazul meu am folosit 2 kg de nadă cu granulaţie mare plus 1 kg de nadă cu granulaţie medie. Acest mix a dat rezultate foarte bune, vadul de pescuit fiind de 1,5 metri adâncime şi având un curent mediu de la stânga spre dreapta.

Nada a fost umectată în trei reprize, cu câte 10 minute distanţa între umectări, deoarece am dorit ca particulele de nadă sa fie bine udate pentru a le spori greutatea, având astfel un mix cu greutate sporită, care s‑a fixat bine pe substratul lacului.

Alcătuirea monturii şi lestarea plutei

Am optat pentru o lansetă de 3,90 metri cu acţiune parabolică, eu fiind un un împătimit al acestor tipuri de lansete, deoarece îmi oferă o mare rezervă de putere şi îmi permite folosirea firelor cu diametru redus fără a avea multe rupturi.

Mulinetele de mărime 4000 sunt deasemenea preferate, deoarece pot recupera montura rapid în cazul rateurilor, deprindere dobândită odată cu participarea la competiţiile de pescuit, aici având nevoie de o viteză mare în toate manevrele pe care le fac.

În situaţiile când curenţii de apă sunt puternici recomand folosirea firelor principale de diametru cât mai redus, deoarece acestea nu sunt purtate de apă la fel ca cele de diametru mare.

Un ciortan de 2 kg, pacalit la 3 viermusi rosii, pusi pe un carlig numarul 14

Un ciortan de 2 kg, pacalit la 3 viermusi rosii, pusi pe un carlig numarul 14

Pluta a fost un waggler Exner cu lest reglabil, cu greutatea de 10 grame, de pe care am înlăturat atâtea talere încât să pot adăuga pe fir 1,5 grame de plumb.

Plumbajul a fost împărţit într‑un plumbaj bulk format dintr‑o olivetă cu prindere fixă de 1,25 grame şi două alice de semnalizare care au însumat 0,25 grame. Alicele de semnalizare au ajutat la stabilizarea monturii în vadul de pescuit, acestea stând la ras pe substrat, pentru a încetini montura să plece odată cu curentul.

Referitor la sistemul de lestare trebuie să mai punctez un amănunt important şi anume rolul secundar al alicelor de contact.

Dacă oliveta fixă a ajutat la scufundarea plutei până la sistemul de ataşare a antenei, cele două alice au scufundat pluta în continuare până când tija de carbon a antenei ataşate a fost imersata total, lăsând doar partea de semnalizare vizibilă.

Acest tip de lestare este ideal atunci când peştii mănâncă pe ridicare, adică apucă momeala şi se ridică de pe substrat, moment în care cele două alice sunt ridicate, pluta ridicându‑se foarte uşor şi vizibil în sus. Acelaşi lucru nu se poate face cu un plumbaj grupat total, mai ales atunci când peştii sunt mofturoşi, refuzând aproape orice momeală îngreunată de masa totală a plumbului.

Pluta am fixat‑o pe fir cu ajutorul unui dispozitiv special de fixare a plutelor cu prindere într‑un singur punct.

Am ales această opţiune în detrimetrul unei monturi culisante, deoarece nu pescuiesc niciodată cu monturi culisante atunci când apa are mai puţin de 2 metri adâncime. Astfel, cârligul ajunge mai repede pe substrat iar riscul de a încâlci linia în lansare este mai redus decât în cazul unei monturi culisante.

Tehnică: lansarea şi scufundarea firului

Aşa cum menţionam mai sus, în multiplele mele ieşiri pe malurile apelor am văzut mulţi pescari de match dar pot spune cu sinceritate că doar 5% foloseau o tehnică corectă. Dacă în cazul tiparului de lansare putem accepta ca acesta să fie făcut aşa cum îi pică bine pescarului, nu acelaşi lucru îl putem spune şi în cazul scufundării firului.

Ciortanul de 2 kg

Ciortanul de 2 kg

Este greşit ca pescarul să aştepte ca firul să se scufunde singur doar pe motivul că acesta este scufundător. Niciun fir nu se va scufunda de la sine, sau cel puţin nu în toate situaţiile. Aceste fire trebuie degresate înaintea fiecărei partide de pescuit. Degresarea firelor se poate face foarte simplu folosind un burete de bucătărie care a fost îmbibat în prealabil cu puţin detergent de vase.

Pentru scufundare trebuie aplicată o tehnică anume. Cea mai bună este lansarea waglerului la o distanţă mai mare cu 5–10 metri decât vadul de pescuit, apoi se afundă vârful lansetei în apă la 30–50 cm adâncime şi se mulinează energic câteva ture de manivelă, smucind apoi vârful lansetei în sus. Astfel, firul se va scufunda din tensiunea cauzată de greutatea plutei care are sistemul de prindere imersat sub luciul apei.

După ce firul a fost scufundat cu succes se va mulina până când semnul de pe fir care marchează distanţa de pescuit va fi la mulinetă, această distanţă fiind stabilită de către pescar în momentul alegerii vadului de pescuit.

Aplicaţi corect tot ceea ce am menţionat mai sus si veţi avea o partidă de pescuit la match mult mai lejeră.

Poziţionaţi match‑ul întotdeauna cu vârful înspre apă, dacă este posibil păstraţi‑l în aşteptarea trăsăturii chiar cu vârful imersat 10–15 cm, pentru ca toată porţiunea firului dintre lansetă şi plută să se afle sub luciul apei. Astfel nu se vor mai crea acele burţi ale firului, înţepătura fiind foarte eficace în momentul muşcăturii peştelui.

Folosirea inaintasului in pescuitul la Sheffield

$
0
0

In acest articol, colaboratorul nostru, Nutu Sabau, ofera un raspuns la intrebarea: se poate folosi un inaintas in pescuitul la Sheffield, la fel ca si in pescuitul la crap? 

Intr-adevar, ca si in cazul pescuitul la crap, se poate folosi un inaintas pentru amortizarea socului in momentul lansarii. Se recomanda folosirea unui inaintas in cazul in care se pescuieste cu plute grele la distanta mare sau atunci cand pestii tinta sunt de talie mare si este nevoie de un plus de rezistenta in drilul din apropierea malului.

Singura diferenta intre modelele de inaintas folosite in carpfishing si cele folosite in pescuitul match este tipul de fir, si anume, utilizareaexclusiva a firului monofilament. La match nu se utilizeaza firul textil, deoarece, spre deosebire de fluorocarbon, acesta absoarbe apa, modificand evolutia monturii in vadul de pescuit.

Imi place sa folosesc doar fire fluorocarbon, deoarece sunt rigide si evolueaza bine in lansare, lungimea agreata fiind de maxim 10 metri. In cazul in care linia principala este intre 0,14 si 0,18, folosesc inaintas de 0,22, iar daca linia principala este de 0,20, folosesc inaintas de 0,25. Mentionez de asemenea ca utilizez inaintas doar cand monturile folosite sunt dotate cu plute de peste 16 grame sau slidere care se echilibreaza cu aceeasi greutate.

Totusi trebuie tinut cont ca lansetele de match sunt unele de finete, manipularea in lansare sau in drilul din apropierea malului necesitand un plus de atentie pentru a nu rupe varful lansetei din cauza rigiditatii oferite de grosimea firului inaintas.

Plute de pescuit la match

$
0
0

Plutele de pescuit la match, sau in denumirea lor corecta „plute cu prindere intr-un singur punct”, au inscrise pe suprafata lor diferite valori, care difera in functie de tipul si destinatia fiecarui model. Referindu-ma strict la plutele cu prindere intr-un singur punct, iata o clasificare a acestora:

Plutele nelestate

Acestea au inscrisa o singura valoare, reprezentand greutatea totala de plumb ce trebuie aplicata pe linia de pescuit, greutate cu care pluta se echilibreaza corect. Acest tip de pluta este destinat partidelor de pescuit in care lansarile se executa pe distante mici, sau in partidele de pescuit de finete. Lestarea lor se face cu greutati de pana la 10 grame, cel mai des intalnite fiind cele de 3 – 6 grame.

Exemplu: Daca pe pluta este inscrisa valoarea de 4 grame, atunci, daca aplici 4 grame de plumb pe linia principala, pluta va sta in pozitie perfecta, fiind vizibila doar antena acesteia.

Plutele cu lest fix (nereglabil)

Acest tip de pluta are inscrise pe corpul ei doua valori. Sunt imprimate in forma X+Y si reprezinta valoarea greutatii totale a lestului ce este lipit de corpul plutei (X), plus valoarea totala a greutatii plumbului ce poate fi aplicat pe linia principala (Y). Aceste plute pot fi folosite in majoritatea situatiilor de pescuit. Plutele cu valorile mari sunt recomandate atunci cand distanta de pescuit este mare sau atunci cand vantul este puternic si valurile sunt mari, caz in care plutele grele au o stabilitate ridicata. Ca si plaja de valori, aceste plute sunt fabricate atat in variante de greutate mica, cat si mare.

Exemplu: Daca pe pluta exista inscrisa formula 12 + 3, atunci “12” reprezinta valoarea totala a lestului plutei iar „3” reprezinta cantitatea de plumb ce trebuie atasata pe linia de pescuit pentru ca pluta sa fie echilibrata corect, gata pentru a putea fi lansata.

Plutele cu lest reglabil

Acestea sunt cele mai performante plute de pe piata de profil. Permit alegerea greutatii lestului folosit in functie de scenariul fiecarei partide de pescuit. Aici, pescarul poate modifica lestul in functie de greutatea de plumb necesara pentru a alcatui montura ideala. Plutele cu lest reglabil sunt plutele cel mai des folosite de catre pescarii de competitie, deoarece au aplicabilitate in orice situatie, mai ales in timpul concursului, atunci cand linia necesita modificari de moment. Plutele cu lest reglabil se disting prin lestul compartimentat, sub forma de talere, acestea putand fi inlaturate sau adaugate dupa bunul plac. Plaja de greutati incepe din jurul valorii de 5 – 6 grame si poate urca pana la 30 – 35 de grame.

Exemplu: Prin detasarea unui anumit numar de talere de pe lestul plutei, pescarul va mari portanta acesteia, fiind necesara adaugarea unei greutati egale de plumb pe linia de pescuit, pentru ca pluta sa aiba o pozitie corecta in apa.

Pescuit la Match vs. feeder pe balastiera

$
0
0

In randurile care urmeaza gasiti povestea unei partide de pescuit facute pe o fosta balastiera din Arad, alaturi de un prieten. Eu am ales sa pescuiesc la match, iar colegul meu la feeder. Dat fiind ca urma sa pescuim pentru prima oara in acea balta de cand s-a redeschis pescuitului, nu stiam exact ce peste vizam.

Balta ascunde mult crap, babusca si platica, dupa spusele patronului. De aceea am ales o nada universala, compusa din Ice Mix si miere, la care am adaugat o aroma lichida Turbo Scopex. Peste aceasta combinatie am pus o conserva de porumb, 300 de grame de viermi, plus o mana de pelete de vanilie, rezultand o nada buna la mai toate speciile de pesti. Daca ar fi sa aleg punctul forte al nadei, clar este Ice Mixul, deoarece aceasta nada contine componente care in apa dau senzatia de cald, cum ar fi cuisoara, si, pe langa aceasta, are si un miros puternic de larve. Am folosit cam 4 kilograme de nada pentru amandoi.

Primul dril cu adevarat

Primul dril cu adevarat

Pana aici, nimic deosebit. Partea frumoasa abia acum incepe, cu descrierea locului de pescuit. Dupa cum v-am spus, ne aflam intr-o fosta balastiera, de unde tragem concluzia ca adancimea apei este una pe masura, iar cum afara sunt nu cu mult peste 0 grade Celsius, partida de pescuit devine dificila, cel putin pentru inceput.

Partenerul meu, Horatiu Adjudeanu, este un proaspat pescar de competitie, surpriza intrajudetenelor care s-au desfasurat aici, la Arad. Inainte de a trece la prepararea nadei si a sculelor, Horatiu rupe un bat destul de costisitor, iar telefonul lui ajunge momeala la pesti. Dupa acest inceput dezastruos, aveam mari dubii in privinta partidei de azi.

Montura englezeasca folosita de Horatiu

Montura englezeasca folosita de Horatiu

Horatiu pescuieste cu o lanseta feeder de 3,60 m, putere medie, cu varful de un oz (1 oz = 28 grame), o mulineta marimea 3000, fir principal de 0,18 mm, forfacul 0,14 mm, iar marimea carligului 14. La montura a folosit un sistem englezesc cu bucla, iar cosuletul l-a prins pe fir cu o agrafa care se foloseste la pescuitul cu pluta culisanta.

Eu am ales sa pescuiesc la match, un bat nou si foarte bine echilibrat din gama Elite de 4,20 m, cu o putere de aruncare 5-17 grame. Pentru ca acest bat este unul nou pe piata, am ales din start sa folosesc o pluta culisanta de 18 grame (deoarece adancimea apei depasea 4 metri), am folosit un fir de 0,18 mm scufundator, struna 0,12 mm, carlig marimea 14. Plumbajul facut a fost unul simplu, am oprit pluta in 5 alice de plumb, iar la o distanta de un metru (spre carlig), unde am avut forfacul, am mai pus 2 plumbi alice. Deasupra plumbului principal am introdus doua bile de cauciuc pentru amortizare, una deasupra plutei, iar cealalta sub pluta. Opritorul am ales sa-l fac din ata, chiar daca mai exista si varianta cu monofilament, eu am preferat totusi ata.

O platica rece ca gheata scoasa din adancul balastierei

O platica rece ca gheata scoasa din adancul balastierei

Daca la Horatiu nu era asa de importanta adancimea, el orientandu-se dupa o insulita aflata in apropiere, unde apa era mai mica, eu aveam nevoie de o sondare perfecta, mai ales ca am pescuit la o distanta de vreo 50 de metri, destul de departe. Inainte de a atasa forfacul, am pus langa plumbii de tus o alica de dimensiune mare. Asa am facut sondarea perfecta, mi-am facut semn cu marker si am inceput pescuitul.

Amuri in noiembrie

Pescuind atat de departe, normal ca nu puteam nadi cu mana, ci cu prastia. Am lansat cam 15 bulgari de inceput, iar alti doi i-am dat sa se sparga pentru a apela mai rapid. Atentie, ceilalti bulgari i-am facut foarte tari, deoarece aveam putin curent si nu puteam sa-i dau pe toti sparti, deoarece riscam sa imprastii pestii pe toata balta. In carlig am pus doi viermi albi si unul rosu, am echilibrat foarte bine pluta – doar 2 centimetri sa se vada antena pentru a fi cat mai sensibila. Va dati seama ce era in capul meu cand am vazut ditamai balastiera si adancimea ei. In timp ce ma gandeam, hop! pluta se scufunda brusc. Am prins o babusca superba, parca incepea sa-mi placa. Am lansat inca o data, dupa nici 2 minute vad cum pluta se ridica. Mi s-a parut ca visez, dar am intepat – am prins o platica de toata frumusetea.

Bulgare strans bine sa ajunga intact pe fundul apei care masura peste 3 metri adancime

Bulgare strans bine sa ajunga intact pe fundul apei care masura peste 3 metri adancime

Deja colegul meu era agitat. Mai prind repede o babusca, dupa care 10 minute pauza. Se intampla ceva, am prins scurt cativa pesti si dintr-o data pauza. Fortez nadirea cu inca 3-4 bulgari. Nu am pus bine prastia jos, ca pluta mea nu mai era. Intep, iar batul se face covrig – mi-am dat seama ca este un crap. Ce sa mai spun, radiam de bucurie. Am prins un crap de vreo 2 kilograme, parca eram alt om.

Nu ma gandeam ca la sfarsit de noiembrie, cand totusi este destul de rece, sa am ocazia sa fac o asemenea partida de pescuit, mai ales intr-o balastiera cu adancimi foarte mari. Nici nu am scos bine pestele, ca il vad pe Horatiu in dril cu feederul. Dupa cateva minute bune de lupta, mi-a fost dat sa vad un crap amur in luna noiembrie. L-am intrebat pe Horatiu ce a pus pe carlig si mi-a spus ca 4-5 viermi. Pentru o zi destul de friguroasa, 4-5 viermi mie mi se pare cam mult, insa pestii m-au contrazis. Parca si Horatiu a uitat de necazurile de la inceputul partidei sau poate telefonul scapat in apa a adunat amurii la el, deoarece dupa nici 3 minute de la lansare mai prinde un crap amur. Eram foarte multumiti, se pare ca ne-a iesit totul, de la reteta de nada, monturi si tot ce tine de pescuit.

Mai prind doi crapi in termen destul de scurt, dupa care iarasi nu mai am trasaturi. Repede, mai fac o nadire cu prastia si nu dupa mult timp incepe din nou festivalul. Desi pestele raspundea bine, totusi crapii nu se prea inghesuiau la Horatiu. Prindea si el, dar nu in ritmul meu. Mi-am dat seama ca finetea conta mult, chiar daca pestii se hraneau bine. Este totusi iarna, iar pestii raspundeau clar la cele mai fine monturi, cosuletul de 30 de grame se pare ca i-a cam incurcat. Oricum, Horatiu nu putea pune un cosulet mai mic, deoarece nu ar mai fi putut lansa corect la distanta respectiva, iar curentii din apa l-ar fi deranjat cu siguranta. Daca vara, atunci cand pescuim la feeder trasaturile sunt foarte brutale, azi tragea destul de slab. Dupa cateva tacanituri pleca foarte slab, atunci era momentul cand trebuia intepat.

De la mic la mare

Una peste alta, o zi excelenta si o partida foarte reusita. Am crezut in prima faza ca pestii vin in bancuri, iar dupa plecare ei nu vor mai aparea. Total gresit; atunci cand trasaturile dipareau, bulgarii de nada lansati cu prastia rezolvau problema. Pestii se hraneu foarte bine pe aceasta vreme, doar ca nu erau asa aprigi ca pe timpul verii.

Iarna ne bucuram de orice soi de peste

Iarna ne bucuram de orice soi de peste

Poate va intrebati de ce am folosit aditiv lichid in nada? Raspunsul este unul simplu, aditivul pe care l-am folosit este pe baza de alcool, iar alcoolul are rolul de a face dispersia mirosului in apa mai rapida si mai accentuata. Si inca la inceput am vrut sa bag doua flacoane in nada, dat fiind faptul ca pescuiam intr-o apa cu adancime mare, insa am renuntat, deoarece era foarte riscant. In orice partida de pescuit, la inceput apar pestii mici. Asa a fost si astazi, cand primii pesti au fost babusti, dupa care am prins doua platici foarte frumoase, iar apoi au invadat crapii, moment in care ceilalti pesti au disparut cu desavarsire.

Va recomand cu incredere pescuitul pe timpul iernii, la orice specie de pesti, insa trebuie sa avem in vedere cateva lucruri foarte importante – cum spune si proverbul, iarna nu-i ca vara. Pe timpul iernii, pestii sunt foarte dificili, de aceea trebuie sa avem grija la montura. Aceasta trebuie sa fie cit mai fina cu putinta, carligul sa fie subtire, la fel ca si firul. Puneti putina momeala in carlig, daca se poate chiar larve de libelula – orice peste este ademenit de aceasta momeala.

Mai trebuie sa avem grija la nada, ea nu trebuie sa fie in cantitati mari, mai ales la inceputul partidei. Pe parcurs, daca vedem ca pestele raspunde, putem continua cu bulgari mici, la fel ca si in cazul nostru de astazi. In ceea ce ne priveste pe noi, de aceasta data a castigat pescuitul la match, insa si Horatiu a avut cateva capturi frumoase la feeder, printre care si cei doi crapi amuri, care in astfel de conditii (pe timp rece) sunt foarte rari.

Reteta de nada pentru pescuit iarna

Nu vreau sa inchei inainte de a va recomanda o reteta de nada home made, care poate fi folosita cu incredere pe timpul iernii.

3 kg de porumb prajit si macinat fin

3 kg de pesmet

1 kg biscuiti cu aroma de cacao

500 g nuci prajite si macinate

500 g canepa usor prajita si macinata

200 g coriandru prajit usor si macinat

1 kg orz prajit si macinat

800 g bomboane de menta (cele mai ieftine bomboane).

Atentie, dupa ce prajim componentele, ele trebuie sa se raceasca complet, altfel nada se va acri dupa cateva zile. Bomboanele nu trebuie macinate separat, din contra, pentru a evita lipirea pe moara ele trebuie introduse odata cu celelalte componente. O sa vedeti la prima umectare ce miros frumos are.

Reteta poate fi folosita la orice specie de pesti. Aceasta nada nu va fi una foarte colanta, iarna trebuie ca nadele sa atraga pestii cu dara, dar sunt si cazuri exceptionale, cum a fost cel de azi. In acest caz se poate folosi putin pv 1 colant si ati rezolvat problema.

Pescuitul la match aproape de buza stufului

$
0
0

Pescuitul la match foarte aproape de buza stufului, la o distanta de peste 30 m este foarte stufos. Din start mentionez ca cel care vrea sa pescuiasca in asemenea fel si intr-o asemenea situatie trebuie sa fie foarte meserias in manuirea match-ului si anume in lansarea wagglerelor. Personal, m-am lovit de acest stil de pescuit in urma cu ceva vreme la mondialele pe cluburi din Italia, pe canalul Brian. Densitatea cea mai mare de peste era in stuful din malul celalalt, distanta de pescuit diferind in functie de loc intre 40 si 50 de metri. Peretele de stuf era foarte bine delimitat, fara fire de stuf iesite in afara si totusi lansarile erau foarte greu de efectuat. In astfel de situatii trebuie sa devii prieten bun cu clipsul de la tambur si foarte familiarizat cu tehnica de lansare utilizata la feeder. Practic se foloseste acelasi tip de lansare ca si la feeder, singura diferenta fiind greutatea aflata la capatul firului adica usurimea plutei versus greutatea cosului cu nada.

Sincer nu stiu cum sa va expun in cuvinte simtul cu care trebuie sa stopezi linia deoarece presiunea pusa pe lanseta in momentul stoparii liniei de pescuit difera in functie de actiunea lansetei si greutatea liniei. Cert este faptul ca stoparea trebuie facuta in asa fel incat montura sa nu sara inapoi in momentul stoparii acesteia, atunci cand a ajuns chiar in apropierea stufului. Montura trebuie sa fie oarecum franata brusc pe lungimea de 2-3 metri chiar inainte de a ajunge in punctul dorit.

Cred ca in mare masura am lamurit tehnica de lansare, ramane doar sa recomand cateva aspecte importante ale monturii pentru a facilita mai mult partida de pescuit.

  • Recomand montura culisanta deoarece cu acest tip de montura se poate lansa cat mai aproape de zidul de stuf.
  • Recomand utilizarea monturii slider, chiar daca aceasta nu trebuie sa fie una foarte grea.
  • Recomand utilizarea unui segment de fir intermediar intre struna si firul principal, segment ce nu trebuie sa fie mai lung de 60-70 cm. Grosimea acestuia trebuie sa fie mai subtire decat firul principal de pe mulineta si mai gros decat struna folosita. Rolul acestui segment este de a se rupe mai usor decat firul principal, evitand pierderea inutila a plutei in cazul in care partea finala a monturii, adica sectiunea dintre pluta si carlig poposesc direct in stuf. Atasarea acestui segment se poate face cu ajutorul microvartejelor, pluta efectuand culisarea pe firul principal.

Pescuitul la match, cu plute slider, in curenti

$
0
0

Ape adanci, pline de pesti, capturi peste capturi. Totusi, cateodata ne confruntam cu situatii in care simtim neputinta cauzata de lipsa ideilor in fata pestilor si a mofturilor acestora. Ce de facut in aceste situatii? Haideti sa incercam impreuna cateva raspunsuri.

10 kg de platici, scobari si carasi, toate prinse la slider de apa curgatoare

10 kg de platici, scobari si carasi, toate prinse la slider de apa curgatoare

Sa luam un exemplu: avem un canal sau un rau mare, cu un curent slab spre mediu, adancime de aproximativ 4-5 metri, iar pestii stau la 25-30 de metri distanta de mal. Ce tehnica se poate aplica? Rubeziana iese din discutie, varga la fel. Bologneza ar fi o varianta, dar depinde de lungimea ei si de cat ne permite ea sa reglam pluta fixa. In plus, foarte multi pescari nu agreeaza betele lungi. Astfel, daca sunteti fericitul posesor al unui match, ati putea proba sliderul. Pluta slider, sau „sliderul”, este, de fapt, o pluta lestata (waggler), al carei lest atasat este mai usor decat portanta plutei si care iti permite sa aplici mai mult plumb pe linia principala. Denumirea acestei plute este data de pronuntia engleza a traiectoriei acestei – to slide inseamna a aluneca. Daca aluneca, e clar, montura este culisanta iar matchul ne  permite sa pescuim la orice adancime vrem. Aceste plute au portanta mare si valori mari de adaugare a plumbajului. Exemple ca 10+6, 12+8 sau 18+10 nu ar trebui sa ne surprinda, iar aceste valori de 6, 8 sau 10 grame de plumb pe care trebuie sa le adaugam pe fir ne ajuta in trei privinte majore, si anume:

- Coborarea rapida a plumbajului pe substrat, acolo unde vrem sa pescuim. Astfel, distanta parcursa de pluta in curent, pana cand plumbul ajunge la adancimea dorita, se micsoreaza si nu e nevoie sa lansam foarte mult in amonte pentru ca linia sa se aseze la timp pe vadul nadit.

- Trecerea rapida printre straturile de obleti din suprafata. De cele mai multe ori, obletii ne fac viata amara. Cand ti-e lumea mai draga, observi ca pluta nu se mai asaza, urmeaza inteparea si… obletele. Cu sliderul e mai simplu, plumbajul va trece mult mai rapid printre albituri si carligul cu momeala va ajunge acolo unde trebuie, pe substrat sau in apropierea acestuia.

- Evolutia liniei pe vadul nadit. Evolutia plutei este una mai inceata, din cauza greutatii mari pe care o avem jos, pe linie. In majoritatea canalelor sau a apelor curgatoare, curentul de suprafata este mai puternic, iar cel de jos mai slab. In cazul folosirii unei linii cu plumbaj fin, curentul de suprafata va forta pluta sa curga la o viteza aproape egala cu viteza lui. In cazul sliderului, plumbajul masiv de pe linie va fi mai greu de tras inspre aval de catre pluta asupra careia curentul de suprafata preseaza.

Alice de contact 2x0,15 grame

Alice de contact 2x0,15 grame

 

Mergem mai departe si discutam despre plumbii folositi si despre asezarea acestora. Daca in cazul wagglerului sau a sliderelor usoare folosim o singura grupare de plumb si, optional, o alica de contact, in cazul sliderului greu e putin mai complicat. De cele mai multe ori, montura se face pe o lungime de aproximativ 1,5 m. Plumbajul va fi compus din doua grupe majore de plumb, plus alica de contact. Prima grupare de plumb se afla chiar sub opritorul de jos si este formata din aproximativ 40% din totalul plumbajului folosit. Deasupra vartejului vom folosi restul plumbajului, iar alica de contact va fi aplicata pe struna in functie de preferinte. Grupajele de plumb pot fi alcatuite din alice despicate, cu greutati de  la 0,8 g pana la 1 g, sau chiar 1,5 g. Foarte importanta este si distanta dintre cele doua grupaje de plumb, distanta care impiedica rasucirea si incalcirea liniei in timpul lansarii , aceasta putand varia intre 60 si 90 cm. Nodul opritor din partea de sus a monturii, cel care ne permite sa reglam adancimea, trebuie facut din aceeasi dimensiune de fir ca acela pe care-l folosim pe mulineta, aceasta varianta fiind cea mai buna din cate am testat pana acum. Optional, poate fi facut dintr-un fir galben fluo, pentru a deosebi usor pozitionarea lui. Firul principal pe care trebuie sa-l folosim in acest stil de pescuit trebuie sa fie putin mai gros fata de ceea ce folosim de obicei. Grosimea recomandata este de 0,18 mm, sau chiar 0,20 mm, deoarece montura de slider este destul de grea si avem nevoie de rezistenta.

Pentru exemplificare, va descriu una dintre monturile folosite de Zsolt Benzar la o adancime de 7 metri:

-         pluta slider de 18 g

-         grupajul de plumb aflat chiar sub pluta este de 3,5 g

-         al doilea grupaj de plumb, cel de langa vartej, este de 7 g

-         distanta dintre cele doua grupaje de plumb este de 70 cm

-         struna folosita este de 0,12 mm, 50 cm lungime. La jumatatea lungimii strunei avem o alica de contact de 0,2 g.

-         carlig marimea 18

 

Pentru pescarii mai pretentiosi, exista chiar varianta de Match Slider, adica o lanseta match construita special pentru acest stil, principala caracteristica a acestei lansete fiind actiunea parabolica, cea care ne ajuta la lanseuri mai precise si mult mai usor de efectuat.

Exemplu de grupare de plumbi, dubla, pentru slider

Exemplu de grupare de plumbi, dubla, pentru slider

 

Lansarea sliderului

Trebuie mentionat faptul ca felul de a lansa montura este unul aparte. Spre deosebire de lansarea uzuala pe care o facem cu matchul, adica una biciuita, din spate in fata, la montura cu slider lansarea se face putin diferit. Se pleaca cu batul din fata, spre lateral. Cu o miscare circulara, la o inclinatie de aproximativ 45 de grade, batul parcurge distanta din fata pana in spatele pescarului. Fara a intrerupe miscarea, batul se basculeaza din spate in fata, fara a cobora varful prea mult catre apa. Daca lansarea e corecta, gruparea de plumbi de la vartej ar trebui sa fie prima care despica aerul si deschide drumul catre vadul nadit. Inainte de impactul cu apa, asigurati-va ca linia este franata putin, pentru o etalare perfecta.


Pescuit la pluta cu lanseta: montura cu alice distribuite jos – ape statatoare

$
0
0

O montura de baza in pescuitul la pluta cu lanseta (match). Este foarte important sa plasati cel putin 80% din greutatea totala a plumbajului langa waggler, pentru a reduce incurcaturile la aruncare.

Materiale necesare

  • fir principal de 0,10- 0,18mm (1,1- 3,2kg/ 3- 7lb)
  • struna de 0,08- 0,16mm (0,8- 2,7kg/ 2- 6lb)
  • adaptor siliconic
  • pluta waggler prelestat,drept si cu insert, de la 2+1g la 12+4g
  • alice despicate de la 0,04- 3g (no.10- LG)
  • micro anou
  • carlig de 22-8

Aplicabilitate

  • pe ape statatoare
  • in toata coloana de apa si pe fundul apei
  • pe cadere
  • in special cand temeratura apei este mai ridicata (vara)

Specii vizate

Toate speciile care pot fi prinse la tehnica de match.

____________________________________

Poți descoperii multe astfel de detalii, dar sfaturi și secrete pretioase, instaland aplicatia Pescuit Sportiv disponibila in iTunes si Google Play

____________________________________

Momeli recomandate

  • viermusi, pinkies, rame, carne presata etc.
  • pelete, paine, porumb etc.

Avantaje

Duce momeala lent spre fundul apei, permitand pestilor care se hranesc intre ape sa o repereze.

Dezavantaje

Nepotrivita pentru situatiile in care vrem sa ajungem la pestii mari, localizati pe fundul apei, si avem bancuri de pesti mici intre ape.

Sfaturi si secrete

  • lesteaza montura astfel incat sa ramana o portiune cat mai mica de antena deasupra apei: 1- 2mm (1/2”-1”)
  • dupa distribuirea a peste 80% din plumbaj in jurul wagglerului, distribuie restul, incepand de la o distanta mai mare (fata de pluta) decat jumatatea distantei de la carlig la pluta; astfel vei reduce si mai mult riscul ca montura sa se incurce in aruncare
  • daca ai nevoie sa mai adaugi alice pentru echilibrarea plutei, pune-le sub ultima alica de langa waggler
  • daca pestii se hranesc in palierul superior al apei, redu adancimea
  • dupa ce ai deprins aruncarea, poti reduce marimea alicelor de la waggler si extinde aceasta montura intr-una cu alicele distribuite uniform de la pluta la carlig („shirt button”)
  • daca apa este mai adanca de 1,8m (6’), poti creste greutatea alicelor din zona inferioara a monturii
O varianta de montura echilibrata

A-     waggler prelestat, drept si cu insert, de 3+ 2g

B-      fir principal de 0,14mm (2,1kg/ 5lb)

C-      adaptor siliconic

D-     alica de 0,8g (AAA)

E-      alica de 0,8g (AAA)

F-      alica de 0,2g (no.4)

G-     alica de 0,06g (no.8)

H-     alica de 0,06g (no.8)

I-       micro anou, aproximativ 0,06g

J-      struna de 0,12mm (1,5kg- 4lb)

K-     carlig de 16

 

____________________________________

Descopera cum poti captura cele mai importante peste 30 de specii de pesti de apa dulce, in ce locuri le gasesti, cu ce tehnici le prinzi, monturile, nadele și momelile eficace, nodurile si echipamentele necesare, dar sfaturi si secrete pretioase instaland aplicatia Pescuit Sportiv disponibila in iTunes si Google Play.

____________________________________

Viewing all 16 articles
Browse latest View live